Dagboek van een ras chaoot

Ras chaoot. Dat ben ik. Altijd al geweest en dat zal ook nooit veranderen. In mijn hoofd woedt altijd een constante storm aan gedachten, ideeën, dromen en to do’s die als ferme tornado door mijn brein raast. En dat de hele dag door. Probeer daar maar eens orde (of rust) in te vinden.


Mijn manier van administratie doen is al mijn papierwerk in een grote doos gooien en klaar. Alles doorelkaar, niets geordend of gecategoriseerd. Het gekke is: ik weet dan wel precies waar alles ligt. “Oh Dapnne, heb je die ene brief nog, van zes jaar geleden?” En op de kop gaat Pandora’s box. Alles ligt er gewoon, dus ook die ene brief, no problem. Maar ga ik opruimen? Dan kan ik niets meer terugvinden. De logica die ik had toen ik het ordende, ontgaat mij kennelijk een dag later alweer en zo raak ik dingen écht kwijt. Spoorloos! Ik doe het nou eenmaal beter in de chaos.

Zo is het ook in het huishouden. Ik ben écht geen goede huisvrouw. Mijn echtgenoot doet dat veel beter. Van nature is hij ordelijk en gestructureerd en ik beschuldig hem altijd plagend van een vleugje OCD. Want owee als iets niet op zijn plek staat. Of het stofzuigen op een ander tijdstip gebeurt dan hij zou willen. Rondslingerende schoenen zijn bij hem not done en worden onmiddellijk op hun plaats gelegd. Ik? Ik stap daarentegen rustig twintig keer over diezelfde schoenen heen. Of over Playmobile of Barbie’s. Vaak zie ik het niet eens. Vooral wanneer mijn creatieve brein in actie is, dan kan ik daar zó in op gaan dat al het andere gewoon even niet bestaat.

Structuur aanbrengen, hoe dan?

Niet dat mijn huis een bende is hoor. Of vies. Het is altijd schoon en meestal opgeruimd, maar niet op ieder moment van de dag haha. Want dat hoort bij mij. Ik doe het prima in de chaos. Sterker nog: het structureren van dingen kost mij echt immens veel energie. Ik moet daar erg bij nadenken en zelfs al geef ik het mijn honderd procent, dan ben ik nóg niet zo gestructureerd als iemand die dat van nature is. Daarnaast is het dodelijk vermoeiend, iets doen wat je van nature niet makkelijk afgaat, en is daarom niet vol te houden. Het zit gewoon niet in mijn DNA.

Toch is het soms wel makkelijk, een beetje structuur. Dat merk ik vooral in mijn nieuwe fotografie business. Wat begon als hobby, begint nu meer en meer op een klein bedrijfje te lijken. Ik krijg steeds vaker nieuwe aanvragen en opdrachten en dan maakt mijn hart een sprongetje. Ik vind het zó leuk!
Maar bij het starten van een (klein) bedrijf komen veel dingen kijken. Vooral als je graag nog een beetje wilt groeien. En dan is structuur en geordendheid wel een handige tool. (Goh?)
Daarnaast loopt mijn brein de laatste tijd over van creatieve ideeën en dingen die ik nog wil doen. Dan heb ik nog altijd mijn ‘gewone’ werk als machinist en dat is een job waar je goed je kop bij moet houden. Hoe tegenstrijdig. Je zou zeggen dat dat niet samen gaat, een ras chaoot met een punctuele baan. Maar gek genoeg doet het dat juist wel. Op mijn werk zit ik in een andere ‘modus’ dan thuis. Een aangeleerde modus, dat wel. Maar ik kan wel heel goed merken wanneer ik teveel aan mijn hoofd heb zoals de laatste tijd het geval is. Mijn kop knalt bijna uit elkaar van creatieve ideeën en ambities en als ik er niet snel wat rust in breng, then something’s gotta give. En dat something ben ik dan waarschijnlijk en dat moet maar niet.

Maar hoe breng je rust in een ogenschijnlijk ontembare stroom aan gedachten? Dat antwoord is een stuk simpeler dan je denkt: alles opschrijven. Niet op de hondervijftig post-its die overal door het huis verspreid geplakt zitten, maar een soort van mind mappen. Bullet journaling. Geef er maar een naam aan. Geen schema’s en grafieken (want da’s weer té gestructureerd en daar doe ik het niet goed op, weet je nog?) maar een creatieve manier van je gedachten op papier zetten. En ik vond daar de perfecte tool voor: de Succes Planner. Niet te verwarren trouwens met de vroegere Succes agenda die mijn vader altijd standaard in zijn tas had zitten.

Succes Planner

De Succes Planner is een idee van twee hele sympathieke Belgische mensen die het concept enorm leuk opgezet en heel goed uitgedacht hebben. Deze planner is meer dan zomaar een planner. Het is eerst al een erg leuke ‘shiny object’, ofwel: hebbeding. Want alleen al de luxueuze uitstraling maakt dat je dit gewoon moét hebben! Maar buiten de geweldige buitenkant, is er aan de binnenkant plek voor jouw wildste ideeën, je grootste dromen, onvermijdelijke to do’s, maandelijke check-ups, don’t forgets en een gezonde portie zelfreflectie en mindfullness. Natuurlijk is het ook gewoon een planner waar je je afspraken in kunt zetten (wel zo handig haha) met een zeer overzichtelijke indeling mag ik wel zeggen.

Nu denk je misschien dat een fysieke planner wel een beetje gedateerd is in een wereld waar alles digitaal gaat. En misschien voor sommige mensen is dat zo. In tegenstelling tot Google Calendar kun je je afspraken niet delen met andere mensen of een alarmpje instellen voor als je iets écht niet moet vergeten. Ook heb ik de planner niet 24-7 bij me, en mijn phone wel. Dus wat is de meerwaarde dan?
Tja, dat vind ik wel wat lastig om uit te leggen. Misschien is het de overzichtelijkheid van de Succes Planner. Duidelijke grote pagina’s voor je neus hebben is toch wat anders dan dat schermpje om te scrollen. Of mijn eigen nostalgie en het verlangen naar de dingen weer een beetje old school te doen. Maar geloof het of niet: er komt toch écht meer rust in mijn hoofd door deze planner. Hij dwingt me namelijk om na te denken. Over wat ik wil, welke ambities ik heb, dromen die ik nog waar wil maken. Maar ook is er plek voor simpele dingen als to do’s, niet vergeten, focus van de dag en checklists. Iedere maand is er een overzicht van wat je hebt bereikt, welke doelen je gehaald hebt of niet en wat je wilt bereiken de volgende maand. Door daarover na te denken, mind-map je als het ware je brein. Al die losse flarden aan gedachten vormen een overzichtelijk plaatje op papier. Daarnaast vind ik het heerlijk om wat te kliederen in mijn agenda, tekeningetjes te maken en dingen ouderwets op te schrijven (eh, wat is dat ook alweer en kan ik dat nog?). Maar hoe leuk dat deze planner je daar zoveel ruimte voor geeft. En daarnaast zit hij boordevol inspirerende quotes die je door je diepste dalen heen kunnen slepen!

Waar te koop?

Nog niet overtuigd? Neem een kijkje op de website van Succes Planner. (Nee, geen sponsering, gewoon enthousiasme.) Ze zijn er in verschillende kleuren en soorten, met verschillende groottes en indelingen en dus zit er voor iedereen wel een planner tussen. Daarnaast hebben ze ook kalenders en gezinsplanners voor aan de muur, eveneens met handige indeling, ruimte voor ideeën en inspiratie, een boodschappenlijstje én zelfs een weekmenu. Tssss, als dát niet gestructureerd is, dan weet ik het ook niet meer!

Naast de verschillende planners kun je ook leuke aanvullingen kopen zoals een setje stickers. En om de aankoop compleet te maken kreeg ik er gratis een leuk setje gekleurde fineliners bij. De service is uitstekend, want bij mij waren de fineliners niet meegeleverd, maar dat was na één email alweer opgelost en de volgende dag vielen ze alsnog door de brievenbus.

Nu ben ik best een nuchtere Friezin eigenlijk. En dus was ik meer dan een tikkeltje sceptisch over het nut van deze planner. De planner is alleen goed als je hem ook invult en gebruikt zoals deze bedoeld is. Maar eerlijk is eerlijk: tijdens het invullen werd ik steeds enthousiaster en fanatieker. Wat begon als een kladje met wat kneuterige tekeningen, werd al snel een dromenbord met heuse kunstwerken. Ik heb al jaren niet meer gekleurd en nu kwam ik bij Lynn aankloppen: “Schatje, mag mama jouw kleurpotloden even lenen?” Groot vraagteken verschijnt boven het hoofd van mijn jongste en vijf minuten later komt ze naast me zitten en kijken wat mama dan aan het doen is.
“Wow mama! Wat kan jij goed tekenenen!” Roept ze verrast uit. En eerlijk? Zelf ben ik dat ook wel een beetje. Ik heb er meer lol in dan ik verwachtte, mijn hoofd is sinds lange tijd rustig en zelfs bijna zen! Lynn vindt het ook erg leuk en leeft zich uit op de familie kalender. Samen zijn we een hele middag aan het kleuren en stickers plakken en dat was een heerlijk ongedwongen en kostbaar momentje quality time die eerlijk gezegd long overdue was! Zo zie je maar weer: zo’n old school planner is niet alleen goed voor de ras chaoot zelf, maar ook voor het hele gezin!

Klik HIER voor de website van Succes Planner
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s