Verslaving of hobby?

Ik kan het niet helpen; ik móet gewoon! Het is een drang die bij tijden oncontroleerbaar is. Ik denk dat vele fotografen dat zullen herkennen.

Ik ben een hobbyfotograaf. En dat maakt dat mijn gezin af en toe compléét gestoord wordt van mij. Mijn man noemt mij altijd ‘Joop van Tellingen’, je weet wel, naar de fameuze paparazzo. Want ik sta altijd met die camera voor iemands snufferd!

In de tijd van de spiegelreflex camera was dat al erg, maar toen duurde het wel even eer ik die uit zijn vertrouwde opberghoes had gehaald, aangezet en ingesteld had. Soms miste ik dan nét het moment suprême. En daar kon ik dan weer behoorlijk chagrijnig van worden!

Maar met de komst van de mobiele telefoon is dat verleden tijd. Vooral nu daar van die hoge kwaliteit camera’s in zitten, ligt mijn spiegelreflex (te) vaak onder een klein laagje stof. Vrijwel altijd heb ik mijn mobiel wél binnen handbereik, dus mis nu zelden een momentje en nog veel vaker sta ik te pas en te onpas met dat ding voor iemands neus te zwabberen. Mijn man is veelal ‘not amused’. Mijn kinderen zijn er inmiddels wel aan gewend, maar ook die verzuchten wel eens: “Ma-ham! Hou nou eens o-hop!”

Oncontroleerbaar

Maar ik kan het niet helpen; ik móet gewoon! Het is een drang die bij tijden oncontroleerbaar is. Ik denk dat vele fotografen dat zullen herkennen. Of je nou professionele fotograaf bent of een hobbyist zoals ik: je bekijkt de wereld eigenlijk altijd door het oog van je lens. Alles is een potentiële locatie of een ‘kodak moment’ en je wilt er niet één missen.

Zo toerden we afgelopen zondag met de auto door Leeuwarden, toen ik opeens gilde: ” STOPPPP!!!” Dat ik mijn man en kids daarmee een halve hartverzakking bezorgde, was voor mij even niet relevant. Ik zag namelijk een prachtige veld vol met vrolijk gekleurde krokussen. Het enige wat ik daarna in gedachte kon zien, waren de sublieme foto’s van Nouri en Lynn die daaruit gingen voortvloeien. Dus sommeerde ik manlief de auto aan de kant te zetten en kidslief op hun best te kijken voor de foto. Zelf lag ik plat op mijn buik in het nog vochtige gras, maar ey, alles voor die perfecte shot!

2019-02-28 107677831037866240829..jpg

De resultaten? Eh, nou die variëren nogal. Van hilarisch tot zeer slecht. Hilarisch omdat kidslief er duidelijk geen zin in hadden en dus gemaakt blij, chagrijnig of de andere kant op keken. En slecht omdat het licht helaas niet goed viel. Sterker nog: de zonnestand was zo ver van ideaal dat vooral de portretfoto’s niet zo uitzonderlijk zijn geworden als ik het in eerste instantie voor me zag. Te felle zon, knijpende ogen tegen het zonlicht en te harde contrasten. Tja, dan mis ik toch mijn spiegelreflex hoor! Dan waren de foto’s zonder twijfel beter geweest. Nou ja, ook met een spiegelreflex is de zon een aardige vijand. En je kunt er nadien ook nog wat mee spelen, maar voor dergelijke nabewerking, heb je toch écht een betere kwaliteit foto’s nodig.

Ondanks alles zitten er nog wel leuke plaatjes tussen. “Nog wel leuk”. Da’s Daphne’s voor: ik ben totáál niet tevreden! Jammer dat ik de foto’s hier – in verband met de kids hun privacy – niet allemaal kan laten zien. Sommige pics zijn namelijk door de boekdelen sprekende uitdrukking op de gezichten van mijn kroost best geinig. Tja, het zij zo. Soms heb je de resultaten die je wilt, soms niet. Ik moet het er maar mee doen.

Of toch niet? Nou, ik heb het er moeilijk mee! Want net als bij iedere andere verslaving, worstel ik met mezelf. Ik moet namelijk heel erg de neiging onderdrukken om niet toch die fix te gaan halen en terug te gaan naar dat veldje voor wél die perfecte foto’s. Deze keer dan mét spiegelreflex camera en op het juiste moment van de dag vanwege de zonnestand. Als het aan mij lag, ging ik gister al meteen weer terug. Ware het niet dat ik man en kids niet zo gek krijg om nog eens terug te gaan. Snap jij dat nou? Tssss, tuig! Spelbrekers! Kunstbarbaren!

***Er zijn geen krokussen geknakt of verpletterd bij de fotoshoot en totstandkoming van deze blog. (Ook geen kinderen trouwens.)***
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s