Broodbriefjes

Rond lunchtijd staan ze met hun neuzen boven Nouri’s bakje om te kijken wat die gekke moeder van hem nou weer tussen de boterhammen heeft gestopt.

Onlangs kwam ik het tegen op Instagram: Broodbriefjes. Wat is dat nou weer? Nou, een broodbriefje is een leuk briefje die je bij je kleuter of schoolkind in het broodbakje kan doen. Iets liefs voor bij de lunch op school, zoals Broodbriefjes.nl het zelf zegt. Ik vond het zo’n origineel idee en het leek mij zó leuk voor mijn eigen kids dat ik dacht: “Die moet ik hebben!”

Sets

En zo geschiedde. Op de site van Broodbriefjes bekeek ik het aanbod en daar begon de malheur al: keuzestress! Zoveel keuze en allemaal zó leuk! Je kunt namelijk kiezen uit verschillende sets. En wanneer je zoals mij buitengewoon besluiteloos bent, is dat dus niet gemakkelijk! Van alfabet tot leuke weetjes en van avonturen tot een minimix. Stuk voor stuk super leuke sets boordevol inspiratie, opstekers, moppen, weetjes, complimenten, raadsels en kleurplaten. Benieuwd wat er in iedere set zit? Kijk eens op Broodbriefjes.nl.

20190221_1506234924843598578880100.jpg

Perfect

Maar daar stopt de fun niet; op de site van Broodbriefjes staan regelmatig leuke GRATIS downloads en printables. Bijvoorbeeld met Kerst, Pasen of andere feestvieringen zoals Carnaval en Halloween. Nu hoor ik je denken: allemaal leuk hoor, maar wat moet je ermee?

I hear you! Want moet dat nou, al die pedagogisch verantwoorde, perfect georganiseerde broodtrommeltjes? Met uitgebalanceerde wraps (want gewone bammetjes volstaan tegenwoordig niet meer), smiley komkommertjes en in hartjes uitgesneden paprika’s? Voor de mama’s die dat met veel liefde voor hun kids creëren en klaarmaken: no offence! Maar jeumig, je doet de moeder die al moeite genoeg heeft om überhaupt te onthouden dat ze haar kroost brood en fruit mee moet geven, een behoorlijk minderwaardigheidscomplex aan!
Voor deze ontaarde mama’s (mijzelf voorop) is er nog echter nog hoop. Hoop in de vorm van deze broodbriefjes. Zo ideaal: geen uren voorbereiding, half afgesneden vingers om te proberen een unicorn uit een wortel te snijden, maar gewoon een briefje erin en klaar! I love it nu al!

Moment of truth

De afgelopen weken heb ik dus iedere dag mijn kids voorzien van zo’n leuk briefje in hun broodbakje. En wat denk je? Ze vinden het fantastisch! (Dat kon ook niet anders!)
Bij de oudste in de klas is het een heuse hype geworden. Met zijn allen (nou ja, klasje van elf kids) staan ze rond lunchtijd met hun neuzen boven Nouri’s bakje om te kijken wat die gekke moeder van hem nou weer tussen de boterhammen heeft gestopt. Daar in de klas zijn vooral de moppen en raadsels favoriet en zelfs de meester is fan geworden.

Ook geef ik Nouri vaak een opsteker of compliment mee. “Jij bent mijn superheld.” Vind ik een hele mooie. Of: “Ik vind jou een kanjer omdat… [zelf invullen]” In zijn geval omdat hij zo onwijs zijn best doet. Altijd. Met álles! En dat zet ik dan ook op het briefje. Aan het eind van de dag krijg ik dan veelal een knuffel: “Dank je mam, voor je lieve briefje.”

Maar “Succes vandaag!” Doet het ook goed als hij een toets heeft. Of: “Bijna weekend!” Wanneer hij er aan het eind van de week doorheen zit. Kortom, het is zoveel meer dan alleen een briefje. Dit simpele gebaar plant kleine, positieve zaadjes in het doorgaans negatieve brein van mijn puberkind.

20190226_0739016673399358241562940.jpg

Kleuterproof

Voor Lynn is het net even anders. In eerste instantie reageerde ze heel laconiek, zo van: wat moet ik ermee? Ja, de flamingo op onderstaande foto vond ze super natuurlijk. Die kun je roze kleuren en flamingo’s en roze zijn helemaal haar ding. Maar inderdaad: wat moet een kleuter ermee? Ze kan nog niet lezen en snapt niet wat de bedoeling er van is. Een tijd lang kreeg ik daarom ook geen reactie. De briefjes kwamen precies zo terug als dat ze heen gingen. Niet ingekleurd, niet voorgelezen door juf, niets mee gedaan. Ik begon te denken dat ze er misschien toch nog wat te jong voor zou zijn, maar toen we op een ochtend naar school wandelden vroeg ze ineens: “Mama, heb jij er wel een briefje in gedaan?” Dat is Lynns voor: “Ik vind het stiekem wel leuk dat je dat doet.”

Wanneer ze thuiskomt, kleurt ze vaak alsnog het briefje in, kleurplaatje of niet. (The world according to Lynn: álles kun je kleuren haha!) Maar ook in het weekend vindt ze het leuk om briefjes te krijgen en in te kleuren. Ik stop er wel eens eentje onder haar kussen, zodat ze die de volgende morgen ontdekt. Of leg er een op haar bordje bij de lunch en die wordt dan onmiddellijk omarmd, gekust en ingekleurd. Maar met Lynn moet je altijd op je qui-vive zijn, want binnen no-time eist ze dit op als regel, in plaats van uitzondering. Of je vind haar in plaats van ‘s ochtends, midden in de nacht al zingend en kleurend aan haar kleine bureautje: “Wat? Die mocht ik toch kleuren?”

20190328_1047116226595581699611083.jpg

Waardevol

Of ze er echt wat van leert? Tja… Die ABC set leek me juist heel leerzaam voor haar, dan kan ze de letters wat oefenen. Maar ergens heb ik het idee dat ze er niet zoveel van opsteekt als ik hoopte. Gezien het feit dat ze nog niet aan groep drie toe is, vind ik dat eigenlijk ook niet raar. Echter, baadt het niet dan schaadt het niet, toch? Bovendien is het bij kleuters niet altijd zichtbaar wat er in die koppies omgaat. Dat bleek maar weer toen ik Lynn van de week naar bed bracht. Zoals altijd lees ik haar een verhaaltje voor, we grappen en grollen nog even en daarna gaat het licht uit. Lynn vraagt daarna of ik haar nachtlamp nog aan wil zetten. Dat doe ik, waarop ze zegt: “Mama, jij bent de liefste van de wereld!”
“Oh?” Antwoord ik ietwat verbaasd. (Wat een lamp aandoen al niet teweeg kan brengen.) Dan vervolgt ze: “Want jij doet altijd briefjes in mijn bakje. Dat vind ik zooooo leuk!” En om het af te toppen krijg ik een mega dikke knuffel van d’r. Gut dan smélt je toch!

Dus het eindoordeel? Voorlopig gaan we nog wel even door met de briefjes! De kinderen vinden het fantastisch en ik vind het naast leuk ook nog eens heel waardevol.

En weet je wat nóg leuker is? Ik mag van Broodbriefjes.nl een set weggeven! Wat je daarvoor moet doen doen?

  • Volg Daphnes Wereld op Facebook
  • Geef de Facebook pagina van Broodbriefjes eveneens een like
  • Voor extra kans volg je Daphnes Wereld op Instagram
  • Vertel me in een reactie (op fb of insta) welke set je wilt winnen en waarom en tag eventueel iemand die dit ook leuk vindt.
  • Misschien ook leuk om Broodbriefjes te volgen op Instagram

Precies over een week maak ik de winnaar bekend. Dus wie weet heb jij straks ook zo’n leuk pakketje in huis! Succes! (Deze actie is inmiddels verlopen!)

20190319_1446036106125948208699636.jpg

Wist je trouwens dat je een reactie achter kunt laten? Het kan hieronder. Volg je mijn Daphnes Wereld nog niet? Klik dan op de volgbutton, voer je e-mailadres in en je krijgt een berichtje in je mailbox wanneer er een nieuwe blog online is. Zo mis je geen verhalen meer. (Geen spam!)

Advertisement

3 thoughts on “Broodbriefjes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s