5 Verrassende gezondheidsvoordelen van een dagboek bijhouden

“Lief dagboek, vandaag heb ik…”
Ik weet het: je grinnikt nu al, nietwaar? Maar wist je dat een dagboek bijhouden (ook wel journaling genoemd) enorme voordelen heeft voor je geestelijke gezondheid?

Als je net als mij bent en vroeger ook een dagboek bijhield, dan heb bij het lezen van het woord ‘dagboek’ vast een plaatje in je hoofd van het welbekende sierlijke boekje met een mini slotje en mini sleuteltje, zodat je de inhoud uit de kluwen van je broertje, zusje of ouders kon houden. Of misschien was jij het type voor de gepimpte versie: een met stickers en spreuken beplakt en beklad schoolschrift, waarin je je diepste geheimen opschreef; met wie je ruzie had, welke leraar je niet uit kon staan of op wie je stiekem verliefd was. Of misschien ben jij het type dat al die meisjes uit jouw klas uitlachte met hun stomme dagboek perikelen.

Nou ja, welk type je ook was, een dagboek bijhouden is niet langer meer ouderwets of alleen maar voor de dromertjes onder ons. Journalen – zoals de moderne term luidt – is iets waar je echt mee moet gaan beginnen – en wel nu!

Schrijven voor je gezondheid


Yup, het is echt waar; journaling kan meer voor je doen dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Het is namelijk heel erg goed voor je gezondheid! Hoe dan? En wat zijn die geweldige voordelen van dat stukje pen en papier dan? Hier zijn vijf pluspunten van deze heel-erg-goed-voor-je gewoonte.

1 – Verminderen van stress. Iedereen heeft wel eens een stress momentje. Wanneer je in de file staat terwijl je eigenlijk al te laat bent voor die belangrijke afspraak bijvoorbeeld. Of wanneer je een presentatie moet geven waar je hele carrière vanaf hangt. Maar als stress chronisch wordt, heeft dat desastreuze gevolgen voor je mentale, emotionele én lichamelijke gezondheid. Chronische stress veroorzaakt onder andere hyperventilatie, migraine, maag- en darmklachten, concentratieproblemen, insomnia, hartritmestoornissen, hart- en vaatziekten en fibromyalgie. Ook liggen psychische klachten zoals burn-out, angststoornissen of depressie op de loer.

Journaling is een verbluffende stress management tool en daarom een heel-erg-goed-voor-je gewoonte die de impact van chronische stress vermindert. Ik zuig het echt niet uit mijn duim: een onderzoek aan de Universiteit van Cambridge heeft namelijk uitgewezen dat wanneer je 3 keer per week, 15 tot 20 minuten per dag aan journaling doet en dat minimaal vier maanden lang volhoudt, dat genoeg is om de hierboven genoemde klachten drastisch te verminderen. Daarnaast kan schrijven over stressvolle gebeurtenissen in je leven je helpen om deze in een ander perspectief te zien, waardoor je ze beter kunt analyseren wat er vervolgens voor zorgt dat je beter met dergelijke situaties kunt dealen.

2 – Upgraden van je immuunsysteem. Geloof het of niet, maar expressief schrijven (schrijven over hoe je je voelt) kan je immuunsysteem boosten en de kans op ziektes verlagen. De Universiteit van Rochester heeft aangetoond dat het immuunsysteem van mensen die journaling, sterker is dan zij die dat niet doen. Dit heeft alles te maken met het aanmaken van het stresshormoon Cortisol. Een langdurig verhoogd Cortisol gehalte vergroot de kans op maag- en darmklachten, hyperventilatie, duizeligheid, huidproblemen en en zet je immuunsysteem onder druk, waardoor je vatbaarder bent voor virussen, en sneller ziek wordt.

3 – Je gegeugen scherphouden. Journaling helpt om je brein in tip-top conditie te houden. Het verbetert niet alleen je herinneringsvermogen, woordenschat en taalbegrip, maar het verhoogt ook je algehele geheugencapaciteit en cognitieve processen.

4 – Verbeteren van je humeur. Wil je wat meer sunshine & happiness in je leven? Ga journaling! Er is namelijk een duidelijke connectie tussen mindfulness en gelukzaligheid. Mindfulness komt uit het boeddhisme en betekent eigenlijk niets anders dan controle hebben over en het sturen van je gedachten. Journaling brengt je in die staat van mindfulness; frustraties uit het verleden en zorgen over de toekomst verliezen hun scherpte wanneer je je focust op het zijn in het nu. Daarnaast roept het een chaotisch brein (zoals die van mij) op om te structureren. Van passief in een oneindige gedachtestroom zitten, tot actief bewustwording van en controle over je eigen gedachten.

5 – Sterken van je emotionele intelligentie. Emotionele Intelligentie is het vermogen om emoties te signaleren en te managen. Niet alleen jouw emoties, ook dat van anderen. Journaling is een uitlaatklep voor het verwerken van allerlei emoties en versterkt je zelfbewustheid en zelfverzekerdheid. Deze innerlijke wijsheid zorgt voor een sterker empathisch vermogen; naast dat je je eigen gemoedstoestand beter onder controle hebt, ben je veel beter in staat om anderen hun emoties aan te voelen en deze te begrijpen. Het vermogen om jezelf op dezelfde golflengte kunnen zetten met anderen, illustreert jouw emotionele intelligentie en zorgt voor een betere en liefdevollere connectie met iedereen om je heen.

Hoe doe je het?

Dus! Het lijkt me duidelijk: journaling is heel erg goed voor je. Zowel mentaal, als emotioneel, als lichamelijk. Maar wat als je nu geen Shakespeare bent? En je uren naar een blanke pagina zit te kijken en die pen maar niet in beweging komt? No worries, hier zijn een paar tips om mee te beginnen:

 • Probeer iedere dag iets te schrijven. Plan gewoon een paar minuten in je dag op een vast moment om te schrijven. Het meest ideaal is voor je de dag begint, of voor je naar bed gaat. Of beide, kan ook natuurlijk. Voor mij werkt het heel goed als ik even journal voor het slapen gaan. Dan heb ik mijn hoofd lekker leeg en krijg ik een nachtrust waar Doornroosje jaloers op is.
 • Hou het simpel. Je hoeft echt geen J.K. Rowling of Stephen King te zijn. (Al zou dat wel fijn zijn voor je bankrekening.) Hou het simpel. Soms is een enkele zin al voldoende: “Ik voel me kut!” Of een aantal steekwoorden. “Topdag, verliefd, happy!” Een ander hoeft er niets van te maken, als jij maar weet wat je schrijft en wat jouw gevoel daarbij is. Maak je ook vooral geen zorgen om spelfouten of grammatica. Who cares? Alleen jij leest het toch?
 • Dankbaarheid. Een hele fijne manier van journaling is opschrijven waar je dankbaar voor bent die dag. Dat kunnen de meest banale dingen zijn, zoals blij zijn dat je bed zo comfortabel ligt, dat je lekker onder de warme douche kan wanneer je wilt of dat je überhaupt dak boven je hoofd hebt. Maar je kunt ook dankbaar zijn voor bepaalde inzichten, nieuwe skills die je geleerd hebt, dat je die dag niet over je heen hebt laten lopen of dat je puber na 15 jaar eindelijk de weg naar de vaatwasser heeft gevonden. Wat het ook is, als je een lijstje maakt van de dingen die jou dankbaar maken die dag, dat is een heel goed begin van je dag, of ga je met een heerlijk gevoel op bed!
 • Relax. Zorg dat je in een rustige omgeving bent wanneer je gaat schrijven. Maak er jouw persoonlijke me-time van. Komt tot rust, neem je tijd, geniet van een heerlijk bakje thee of koffie (of een borrel) en just chill the fuck out!

Waar te koop?

Dus waar wacht je nog op? Ren naar de winkel – of met dit weer misschien beter – typ het woord notebook in je zoekbalk en bestel er eentje. Zoals die van mij hierboven op de foto. Waaah, hilarisch he? Die uitspraak, de humor, ik hou er van! Maar effe serieus, heb ik écht lichamen begraven in het bos? Tja… Only my diary knows! Maar mocht je dit een superleuke notebook vinden, je kunt hem kopen bij What The Fuck Notebooks. Ja zo heet de webshop écht! Ze drukken de meest briljante uitspraken op hun notebooks, zoals “People I want to punch in the face.” (Die heb ik uiteraard ook!) of “Brilljant ideas I had while pooping.” Welke uitspraak je erop wilt, dat kun je zelf kiezen en eveneens mag je zelf bepalen in welke kleur je je notebook wilt. Hoe tof is dat?


Denk je dat iemand anders ook iets kan hebben aan deze blog? Deel hem dan gerust via één van de onderstaande knoppen. Zo help je mij én anderen! En dan kun je dat mooi in je dagboek schrijven:”Lief dagboek, vandaag heb ik de blog van Daphne gedeeld.”

Bronnen:

The effects of stress
Surprising effects of journalling
Cambridge University Press
Cambridge University Press
Health benefits of journaling
Huffington Post
The New York Times
Psyned

Advertisement

One thought on “5 Verrassende gezondheidsvoordelen van een dagboek bijhouden

 1. John Vrieler says:

  Wat ben je toch een bijzonder mens Daphne……
  Zelf in een dip en in een wip maak je een blog om lotgenoten te helpen ….
  Ik hoop stellig dat het schrijven en het vergaren van de informatie hier omtrent jou zelf ook helpt om de juiste weg te vinden naar de knop om het licht zelf weer aan te doen …. …
  Good Goan…..John V……xxx

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s