Complimenten Dag

♡ Wat heb jij leuk haar!
♡ Ik heb genoten van jouw aanwezigheid vandaag.
♡ Je bent echt een goede vriend(in).
♡ Zo fijn dat je een luisterend oor voor me had toen ik even moest ventileren.

Vandaag is het Nationale complimenten Dag. Ik hoor je denken: “Is daar een speciale dag voor nodig dan?” Blijkbaar wel, anders was het niet in het leven geroepen. Complimenten zijn eigenlijk best belangrijk en hebben een groter effect op jou en anderen dan je tot nu toe altijd dacht.

Nuchter, maar niet gevoelloos

Wij Hollanders zijn een heel nuchter volkje. Wij vinden een compliment al snel overdreven en onnodig. Daardoor geven we eigenlijk veel te weinig complimenten, wat het eveneens lastig maakt om ze te ontvangen. Want wat we niet gewend zijn…
In deze blog geef ik je een paar voorbeelden die jou doen nadenken over hoe jij complimenten ontvangt en hoe vaak je ze geeft. En ik geef je pointers voor hoe je dat kunt verbeteren voor jezelf. Maar eerst leg ik uit waarom complimenten belangrijk zijn.

Je gewaardeerd en waardevol voelen is één van de belangrijkste fundamentele menselijke basisbehoeften. Het is een essentiële bouwsteen in iedere relatie. Of dat nu een liefdesrelatie is, een vriendschappelijke of een zakelijke. Ons waardevol voelen maakt dat we welwillend zijn om al dan niet met iemand samen te werken of te zijn. Een baas die bijvoorbeeld alleen maar zeurt over alles wat niet goed gaat, maar jou nooit waardeert voor de inzet die je wél geeft, is niet het soort baas waar je voor wilt werken, hoe goed betaald ook. En zo werkt het ook met vriendschappen: een vriendin die jou alleen maar wijst op je tekortkomingen en niet kan zien hoeveel waarde jij in de relatie brengt, is geen echte vriending en deze relatie zal niet lang standhouden. En daarom zijn complimenten zo belangrijk. Het geeft mensen een gevoel van waarde.

Complimenten maken dat we ons goed voelen, dat geldt zowel voor degene die het compliment ontvangt, als voor degene die hem geeft. Je wordt er namelijk beide keren ontzettend blij van! Dat is wetenschappelijk bewezen. Een compliment geven of ontvangen, activeert namelijk het beloningscentrum van onze hersenen. Deze krijgen een dopamine boost en dat geeft een heel goed gevoel. Complimenteren is dus een win-win zou je zeggen, toch?

Compliment ontvangen

Helaas zit het geven van complimenten vaak niet in onze nuchtere aard. Om maar te zwijgen van een compliment ontvangen, want daar zijn we pas écht heel slecht in! Neem dan liever een voorbeeld aan kinderen. Zij weten als geen ander hoe ze een compliment moeten ontvangen en laten deze helemaal in zich opnemen. Daar hoeven ze hun best niet eens voor te doen, dat gaat vanzelf. Puur natuur. Ik geef een voorbeeld:

Wanneer ik tegen mijn dochter van 8 zeg: “Wat heb je een mooie jurk aan!” Dan glimlacht ze, zegt ze: “Ja he? Dankjewel!” en draait ze speciaal voor mij nog een extra rondje met een grote smile op haar gezicht.
Nee, dan ik. Mijn vriendin zegt tegen me: “Wat heb je een leuke trui aan.” Mijn reactie? “Wat, dit oude ding?” Of: “Oh deze? Nah, was niet zo duur hoor. Gekocht in de aanbieding.”

Nog een voorbeeld: wanneer je tegen je buurjongetje van 6 zegt: “Jeetje, ik hoor van jouw mama dat jij het super goed op school zeg!” Wat is zijn reactie dan? Dan straalt hij van oor tot oor en zegt: “Dankjewel!” En loopt huppelend weg. Je hebt namelijk zojuist helemaal zijn dag gemaakt.
Je hoort hem niet zeggen: “Nou nee hoor, ik ben eigenlijk de domste van de klas. Je zou mijn klasgenoten eens moeten zien, díe zijn pas goed.”

Echt, steek je hand op als jij je ook schuldig gemaakt heb aan deze manier van complimenten ontvangen. *Steekt nu haar hand op.*
Bizar eigenlijk he? Dat we allemaal van nature weten hoe het moet, maar kennelijk ‘somewhere down the road’ dat weer hebben afgeleerd.

Allemaal leuk en aardig Daphne, maar hoe moet het dan wél? Openstaan voor een compliment is best wel een kunst. Vaak nemen we een blijk van waardering met wantrouwen in ontvangst, niet omdat we de persoon die hem geeft niet vertrouwen, maar omdat we veelal op onszelf neerkijken, onzeker zijn of te vaak het tegenovergestelde gehoord hebben. Daarom bagatelliseren we een compliment, of schuiven we een pluim door naar een ander. Ook zien we iets aardigs zeggen als een soort ruilhandel en denken we dat we direct een compliment terug moeten geven. Nee, nee, nee mensen, echt! Bijt meteen je tong eraf wanneer je deze neiging hebt. Neem het gewoon in ontvangst, net als kinderen. Zij voelen dat super goed aan.
Dé manier om een compliment in ontvangst te nemen, is met een glimlach en “Dankjewel”.

Compliment geven

Dan hebben we natuurlijk nog het hoofdstuk: complimenten geven. Hoe doe je dat eigenlijk het beste? Hier een aantal tips. En belangrijk: een compliment heeft nou eenmaal het beste effect, wanneer deze oprecht is en uit het hart komt.

 1. Geef een compliment vanuit jezelf. Neem er de tijd voor en meen het oprecht. Dan komt het ook oprecht over.
 2. Richt je op iemands gedrag. Bijvoorbeeld: “Ik hoor dat je altijd zo vriendelijk bent naar onze klanten.” Of: “Ik zie dat je altijd enorm je best doet.”
 3. Complimenten geven over die nieuwe bril of een leuke rok is prima. Maar we worden warmer van een compliment als je iets zegt over de persoonlijkheid van de ander. Hoe iemand is en hoe de ander zich gedraagt. Benoem daarbij ook wat er zo leuk, goed en fijn is aan de ander. Maak het concreet: “Ik vind jou een fijn mens omdat je altijd vrolijk bent.” Of: “Ik hou er zó van dat je altijd de tijd voor me neemt.”
 4. Sla niet door. Je zult zien dat je in het begin misschien wat moeite hebt om de juiste woorden te vinden, maar geloof me, eenmaal de flow te pakken, werkt het verslavend. Complimenten geven is écht super leuk en dankbaar. Maar je kunt het ook overdrijven. Bewaak die grens. Want teveel – vaak gepaard met ingestudeerde complimenten, gaat ten koste van jouw geloofwaardigheid.
 5. Geef vooral ook regelmatig een compliment aan iemand die je helemaal niet kent. I know, dit vereist het nodige lef en oefening, maar de reactie is goud waard. Dat hoef je niet van mij aan te nemen hoor, kijk dit filmpje maar eens en laat het je inspireren!
Advertisement

3 thoughts on “Complimenten Dag

 1. Sjoerdtje vd moolen says:

  Iemand een compliment geven is een kleine moeite, maar maakt het leven wel net even iets leuker.

  Like

 2. Dirk van der Moolen says:

  Je bent in ijn optiek, altijd een pracht mens geweest en je zult ook nooit anders zijn. Daar heb ik altijd veel mooie dingen van genoten.

  Like

 3. Greet Ensink says:

  Lieve Daphne,zelfs op mijn leeftijd kan ik hier van leren en in praktijk brengen.Het is een GOUDEN tip.Leef je leven,jij doet het super goed.
  Life is a song,so sing it…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s