Review van Fotofabriek

De foto van Lynns voetje op het kaft is sterk uitvergroot, maar vertoont geen pixels of vertekening.

Foto’s. Ze zijn essentieel geworden in onze samenleving. Vooral sinds de komst van de mobiele telefoons in combinatie met sociale media, hebben zij een prominente plek ingenomen in onze levens. Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook en Whats’ app zijn zomaar een greep uit de apps die deel uit maken van ons dagelijks leven. En wat zijn deze apps zonder foto’s? Precies: lang zo leuk niet!

Paparazzo

We maken met z’n allen dan ook tig foto’s per dag. Ik wel tenminste. Sterker nog: ik denk dat ik koploper ben op het gebied van foto’s maken! Mijn man noemt daarom altijd ‘Joop van Tellingen’, je weet wel, naar de fameuze paparazzo. Want ik sta altijd met die camera voor iemands snufferd! Dat was al erg toen ik mijn spiegelreflex nog veel gebruikte, maar daarmee duurde altijd wel even eer je die uit zijn vertrouwde opberghoes had gehaald, aangezet en ingesteld had. Veelal was het moment suprême dan alweer voorbij. En dus liet je zo’n kodak-momentje dan vaker voor wat het was, want je was toch iedere keer te laat. Maar met de komst van de mobiele telefoon is dat verleden tijd! Zeker met de hoge kwaliteit camera’s van nu. Vrijwel altijd heb ik mijn mobiel binnen handbereik en sta ik weer met dat ding voor iemands neus te zwabberen. Mijn kinderen zijn er inmiddels wel aan gewend, maar ook die verzuchten wel eens: “Ma-ham! Hou nou eens o-hop!”

De jongste

Trouwens, leuk al die foto’s, maar wat moet je ermee? Tja… Dat is punt twee inderdaad. Ik heb zó enorm veel foto’s gemaakt dat ik er zowat in omkom. Vooral foto’s van de kinderen zijn er in overvloed. En dat is ook weer zoiets: daar waar je bij je eerste kindje heel braaf je foto’s hebt laten afdrukken en in een mooi albumpje hebt geplakt, blijft het er bij de tweede om de een of andere reden bij. Herken je dat? Behalve het feit dat het eigenlijk best zonde is dat vele prachtige foto’s alleen maar voor mij toegankelijk zijn op mijn mobiel, voel ik me ook wel een beetje schuldig. De jongste verdient toch op zijn minst ook zo’n mooi album? Hoog tijd dus om er eentje te gaan maken!
Van Fotofabriek.nl kreeg ik de kans om hun software uit te proberen en een boek te maken. Yess! Dat is net wat voor mij! Ik mag altijd graag met foto’s bezig zijn, of het nu achter de lens is, of achter de laptop.

Fotofabriek

Fotofabriek heeft vele producten trouwens. Van fotoboeken tot wanddecoratie en van agenda’s of kalenders tot zeer originele fotocadeaus of visitekaartjes. Ook kun je bij Fotofabriek verschillende fotoabonnementen afsluiten. Hoe dat werkt kun je lezen op hun site: Fotofabriek.nl. Met zoveel keuze heb je meteen een bestemming voor die vele foto’s die nu doelloos op je camera staan! Vooral de fotoabonnementen vind ik geniaal bedacht! Daarbij heeft Fotofabriek al vele prijzen in de wacht mogen slepen voor hun goede kwaliteit, dus mijn verwachtingen zijn hoog!

Mijn fotoboek-maak-avontuur begint op de site. Die is duidelijk en overzichtelijk en ik heb geen problemen om daar te komen waar ik moet zijn: Fotoboek maken. Omdat ik toevallig achter mijn tablet zit, ben ik benieuwd hoe ver ik kom. Niet alle foto-sites hebben namelijk de mogelijkheid om op je mobiel of tablet te werken, maar zo het lijkt kan dat hier wel. Enthousiast begin ik daarom aan mijn boek te werken. Het is even zoeken naar hoe het werkt, wat je allemaal kunt en waar je verschillende opties kan vinden, maar als snel vind dat zijn weg. Fotootje hier, stukje tekst daar, clipart invoegen of een achtergrond, echter dan kom ik de eerste irritaties al tegen. Sorry, ik ben daarin gewoon een enorme zeikert! Het moet precies zo en niet anders! En het is best een beetje priegelig werken op een tablet. Laat staan op je telefoon! Wanneer je wat lompe vingers hebt (of lompe motoriek zoals ik) dan werkt het niet lekker. Ook kom ik een paar minpuntjes tegen. Zo heb je vele lettertypen, maar helaas onthoudt de editor je voorkeur niet. (Of ik heb het nog niet kunnen vinden.) Dat betekent dat je bij ieder stukje tekst weer opnieuw het lettertype moet aanpassen, maar ook de kleur en grootte. Dat irriteert mij wel een beetje, echter als je je lettertype, grootte en kleurnummer onthoudt, heb je dat wel snel weer opgelost.

Wat ik ook erg jammer vind, is dat je geen foto’s direct van Google kunt halen of een andere soort cloud. Ik weet het niet, misschien is het zo dat een bedrijf voor die mogelijkheid moet betalen, maar omdat ik Google Foto’s als back-up gebruik, was het handig geweest om de foto’s daar direct af te kunnen halen.
Verder kan ik geen nadelen ontdekken, behalve dat het een beetje ‘prutsen’ blijft op zo’n tablet of telefoon, vooral als je zo’n perfectionist bent als ik. Al snel heb ik er daarom geen geduld meer voor en besluit op de laptop verder te gaan. Dat werkt direct al een stuk beter!

Software

Dan zie ik dat ik ook software kan downloaden. Ik ben benieuwd wat voor verschil dat maakt en dus zet ik de software op mijn laptop en ga aan de slag. Tenminste, dat probeer ik, maar ik krijg het album waar ik online mee bezig was niet geupload op mijn laptop. Ik besluit Fotofabriek te bellen. Het telefoonnummer is snel gevonden op de site en tot mijn opluchting is het geen duur 0900-nummer. Dat vind ik altijd zo’n afzetterij! Ook heb ik meteen persoonlijk contact. Ik leg de situatie uit en krijg een spontane en begripvolle reactie. Echter, mijn probleem kunnen ze niet oplossen, want helaas is het technisch gezien niet mogelijk om de online editor en software editor die ik net gedownload heb, door elkaar te gebruiken. Het is dus de één, of de andere.
Oei! Stom van mij! Niet op gerekend en nu zit ik dus met een stuk of acht pagina’s die al gemaakt zijn (en een hoop tijd en gepiel gekost hebben) die ik dus niet kan overzetten. Hmmmm… Wat te doen? Toch online verder gaan? Of helemaal overnieuw beginnen met de gedownloade software, die er overigens op het eerste gezicht zeer goed en professioneel uitziet. Dat lonkt mij enorm en ik besluit dat ik gewoon eens ga kijken wat ik allemaal met deze software kan doen voordat ik definitief een keuze maak.

In de hemel

Echter hoef ik daar niet lang over na te denken: wat is dit een gaaf programma! Alles wat ik miste bij de online editor kun je hier wel doen! De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos! Alles maar dan ook álles is aan te passen! Achtergronden, kleuren, doorzichtigheid, grootte, lettertypen, kaders, randen en ook de mogelijkheid om je foto te bewerken binnen het programma. En nog veel meer. Had ik dit geweten, dan was ik gelijk met deze software begonnen! Ik ben ik foto-hemel! Zo wordt een fotoalbum maken echt een treat!

Zodra ik klaar ben, kan ik het product uploaden en in mijn winkelmandje plaatsen. Het wijst zich allemaal vanzelf. Daarna is het wachten tot het album geleverd wordt.
Extra leuk: ik krijg een email direct na de bestelling. Nee, geen bevestigingsmail, want die heb ik al gehad. Maar een email met de mogelijkheid om een digitale preview van je album te zien. Zoals die moet worden. Leuk!
Nog leuker: twee dagen later krijg ik weer een email met daarin een filmpje waarin ze laten zien hoe de cover van mijn album gemaakt wordt! Een simpel gebaar, maar het draagt vertrouwen uit. Zo weet je dat ze met jouw product bezig zijn en je kunt zien dat daar zorgvuldig aan gewerkt wordt. Erg leuk! En dat maakt mij ook des te nieuwsgieriger naar het eindresultaat!

Pitbull

Nog een dag later krijg ik een mail met de mededeling dat mijn pakketje verzonden is inclusief een track and trace code. Het album wordt verstuurd als ‘brievenbus pakketje’. Dat is handig, voor het geval dat je niet huis bent, maar persoonlijk ben ik er niet zo’n fan van om zo’n prachtig album door de brievenbus te laten kletteren. De kans op beschadiging is dan groot en dat zou intens zonde zijn! Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar onze brievenbus schijnt een beetje af te wijken van de standaard maten. Ook hebben we aan de binnenkant van de deur nog zo’n binnen-brievenbus met tochtklep en geloof me: die staat garant voor een collisie met de postbode, met alle gevolgen van dien! Gelukkig ben ik vrij op de dag dat het pakket geleverd gaat worden en zit ik die ochtend als een soort gefixeerde Pitbull bij de voordeur te wachten!
Wanneer de postbode ons pad op komt lopen, zwaai ik de voordeur open en gris het album uit haar handen. “Yes!!! Daar zat ik op te wachten, dankjewel!” Haar blik gaat van geschrokken (vanwege die lompe pitbull-move) naar een grote glimlach en ze zegt: “Was iedereen maar zo enthousiast!”

Resultaat

Ik kan niet wachten om het karton wat er omheen zit eraf te scheuren het eindresultaat te bekijken, maar vind het eigenlijk ook wel een leuke verrassing voor de jongste (4) wanneer ze terugkomt uit school. (Kijk eens wat de postbode heeft gebracht?) Ik gebied mijzelf daarom om me te bedwingen en te wachten totdat ze thuis is.
En dan is het eindelijk zover. We maken er een heerlijk moeder-dochter momentje van en samen genieten we van dit kijkje in het verleden.
De kaft van het boek ziet er mooi en solide uit. De foto van Lynns voetje op het kaft is sterk uitvergroot, maar vertoont geen pixels of vertekening. Erg mooi!
De kwaliteit van het boek zelf is eveneens erg goed. De foto’s zijn haarscherp, ook uitvergroot! En er zit een kaartje bij met wat tips en truucs over hoe je het boek mooi houdt. Kortom: zeer geslaagd project en ik vind Fotofabriek.nl daarom ook echt een aanrader!

Even de plus en minpunten op een rij:
Pluspunten online editor:

 • Snelle upload
 • Lekker variëren met tekst en kleur
 • Veel mogelijkheden om je eigen lay-out te maken
 • Mogelijkheid om je foto’s automatisch in het album te zetten
 • Leuke cliparts, achtergronden en andere toevoegingen
 • Er wordt duidelijk aangegeven wanneer foto’s een te lage resolutie hebben
 • Slaat automatisch op
 • Altijd en overal vanaf je welk apparaat dan ook werken aan je fotoboek.
 • Super makkelijk bestelproces

Minpunten (of beter gezegd: verbeterpunten):

 • Onthoudt geen voorkeuren
 • Beperktere mogelijkheden in vergelijk met software editor
 • Geen foto’s direct uit Google of andere Cloud kunnen oploaden.

Pluspunten Software editor:

 • Professioneel bewerkingsprogramma
 • Snelle en makkelijke upload van foto’s
 • Veel mogelijkheden om je eigen lay-out te bepalen
 • Mogelijkheid om je foto’s automatisch in het album te zetten
 • Vele mogelijkheden in lettertype, kleur, achtergrond, cliparts, kaders of randen
 • Mogelijkheid tot onthouden van lettertype, grootte en kleur.
 • Eindeloos veel mogelijkheden om daadwerkelijk alles in je album aan te passen
 • Automatisch een uitlijningsraster wanneer een foto verplaats of geroteerd wordt
 • Er wordt duidelijk aangegeven wanneer foto’s een te lage resolutie hebben’
 • Super makkelijk bestelproces

Minpunten: sorry, ik kon er geen vinden.

Kortom: neem eens een kijkje op Fotofabriek.nl voor het maken van jouw eigen fotoboek fotofabriek/fotoboek-maken of om een van de vele andere mogelijkheden te bekijken. Wie weet vind je voor jouw foto’s een leuke bestemming!

Advertisement

2 thoughts on “Review van Fotofabriek

 1. Greetje Devaki Ensink says:

  Lieve Daphne,wat was dit weer een heerlijk stuk om te lezen en zo leerzaam.
  Jij bent toch een kei in deze techniek met de laptop,mobiel en computer.
  Kom graag een keer foto’s bekijken deze zomer.Liefs,je tante Greet.🤗🌻

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s