Voornemens

“Volgens mij heb ik mijn buikspieren er tegelijk met mijn jongste telg uitgeperst!”

Nieuwjaarsvoornemens… Ik doe er niet aan. Ik vind het stom. Altijd al stom gevonden. Waarom wachten tot 1 januari om wat aan jezelf of aan je leven te doen? Veranderen kan je immers altijd! Toch?
Moet ik nodig zeggen! Ik, die al vanaf de geboorte van de jongste (inmiddels ruim vijf jaar geleden) mezelf voorneemt om de ruim twaalf kilo die ik in de zwangerschap was aangekomen, er weer af te krijgen. Wanneer in het voorjaar de lentekriebels weer opborrelen roep ik tegen mezelf: “Oké Daf, dít jaar gaan we weer strak in de bikini!” Proest! Strak? Ja, de bikini zit strak, maar daar houdt het wel op! Ik begin zo langzamerhand een beetje zo’n rollade effect te krijgen. Niet erg charmant vind ik zelf en heb daar best moeite mee soms.

Stacaravan

Oké, een beetje credits voor mezelf: vorig jaar ben ik meer dan tien kilo en vele centimeters afgevallen. Daar ben ik best trots op en zit sindsdien een stuk beter in mijn vel. Maar ik ben nog lang niet waar ik wil zijn! Ik wil weer strak, net als vroegah! Vroegah was alles beter! Maar ja…Vroegah, toen ik nog geen kinderen had, had ik ook veel meer tijd en energie over om te sporten. Ik was behoorlijk fanatiek: ging minimaal twee keer per week naar de (kick)boksschool en was daarnaast regelmatig te vinden in mijn favoriete fitnesscentrum. Ik beschikte dan ook over een dijk van een conditie, stalen buikspieren en best indrukwekkende bi- en triceps! (Al zeg ik het zelf…)
Hoe anders is het nu? De respectabele bi- en triceps hebben plaats gemaakt voor flubberende kipfilets, mijn buikspieren heb ik er volgens mij tegelijk met de jongste telg uitgeperst en verder beschik ik over de conditie van een stacaravan!

De knop

Ik hoor je nu denken: “Doe er dan wat aan!” Ik weet het, dat moet ook! Vaak genoeg aan gedacht om weer naar de sportschool te gaan. Met de nadruk op gedácht, want daar blijft het bij; denken. Op de een of andere manier kan ik die knop maar niet vinden. Je weet wel: de knop die mij in op magische wijze van zombie in superwoman verandert. De knop die ervoor zorgt dat ik na amper vier uurtjes slaap (omdat ik gewerkt heb tot in de nacht), mezelf niet half dood uit bed hoef te sleuren, maar dat ik vol nieuwe energie uit bed spring en vrolijk een paar kilometer ga hardlopen.
De knop die ik omdraai zodat ik niet scheel kijkend van vermoeidheid de dag probeer te overleven, maar die mij in een levendige moeder verandert die de hele dag haar onverdeelde aandacht besteedt aan de kids en aan het eind nog energie over heeft om ‘even’ honderd sit-ups te doen.
De knop die mijn batterijtjes aanstuurt, zodat ik op mijn vrije dag na het wegwerken van de was, stofzuigen, boodschappen doen, grasknieën uit broeken schrobben, konijnenhokken en kattenbakken uitmesten en privé chauffeur spelen, ‘s avonds niet in aftandse onesie op de bank plof en uit ellende de halve voorraadkast leeg eet, maar nog zeeën van energie over heb om naar de sportschool te gaan en daar effe keihard wat aan mezelf te gaan doen.
De knop die ik om kan zetten zodat ik niet als chagrijnige gorrila-moeder met chronisch slaap- en energie tekort mijn kinderen loop af te snauwen, maar mij glimlachend het huis op orde doet houden om daarna nog fluitend naar mijn werk te gaan tot in de nachtelijke uurtjes. Om vervolgens na en paar vluchtige uurtjes slaap wederom fris, vrolijk en zonder kreukels uit mijn bed te springen en de hele, godganse cyclus te herhalen.
Die knop! Ken je die? Weet je toevallig ook waar die van mij zit? Of hoe die werkt? Dan mag je dat mij komen vertellen, want ik heb werkelijk geen idee!

Doel

Dus, ook al doe ik niet aan nieuwjaarsvoornemens, mijn doelstelling voor 2019? De knop vinden.  Ik wil méér energie en conditie, weg met de flubberarmen en mijn stalen buikspieren terug! Een maatje minder zou trouwens ook wel welkom zijn. Of – voor het geval deze doelstelling iets te hoog gegrepen is – gewoon de knoop van m’n favoriete jeans weer normaal dicht kunnen krijgen na de kerstperiode, dan ben ik ook al heel tevreden! (Wink!) Gelukkig nieuwjaar!

Klik hier om de column op Famme.nl te lezen
Foto: Libelle
Advertisement

One thought on “Voornemens

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s